29 Kasım 2008 Cumartesi

MultiBoot (Menülü) DVD nasıl Hazırlanır?

Aynı DVD içerisinde Hem Vista Hem Xp veya Acronis True image ,Ghost vs. bulunan Bir DVD hazırlamak istermisiniz ?
Hazırladığım videoyu buradan (3.3MB Flash)indirebilirsiniz. Multiboot DVD yaparken gerekli programları aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. EsayBoot (2.6 MB) Isobuster (4.3 MB) Ultraiso (3.1 MB) Dvd yi Denemek İçin Sanal Makine Microsoft Virtual PC 2007 SP1

27 yorum:

  1. anlattğığınız yöntemleri uyguladım ve çoğu kısımda oldukça başarılı oldum fakat benim birlikte kullanmak istediğim bazı bootlu cdlerin içerisinde aynı isimde bulunan dosyalar(örn autorun) büyük problemler oluşturuyor ve bu nedenle o cdler çalışmıyor...bu problemi nasıl çözebilirim?

    YanıtlaSil
  2. knoppix nasıl ekleniyor easyboot ta...

    YanıtlaSil
  3. easyboot ile hazırladığımız CD yada DVD de autorun.inf dosyasını kastediyorsan bu dosyaya ihtiyaç yok aslında silsende olur fakat mesela Cd vaya dvd nin içine office veya firefox vs.. bir program atıp normal sistem kurulumu bittikten sonra bu programın kurulmaya başlamasını istiyorsan "autorun.inf" dosyasında "open=programadı.exe" kısmında çalışmasını istediğin programın setup dosyasının adını uzantısıyla beraber "programadı.exe" olarak yazın.
    bunun dışında aynı dvd ye hem xp pro hem de home edition vs eklemek istiyorsan bu biraz ayrıntılı bişey araştırmak lazım.

    YanıtlaSil
  4. diğer arkadaşın sorusuna şuan cevap veremiyeceğim.linux türevlerini nasıl ekleyeceğimiz hakkında araştırma yapmam lazım.

    YanıtlaSil
  5. Bu paylaşım birçok site de "alıntıdır" denilmeden paylaşılmaktadır Emeğe saygısızlıklarından dolayı alıntı göstermeden (ç)alan kişileri kınıyorum.
    Birde ben yaptım diyenler var Yüzsüzlüğün böylesine diyecek birşey yok.

    YanıtlaSil
  6. Dragon gercekten mükemmel bir anlatım olmus. Size bir sorum var. XP ve Vista yı 1 DVD de birlestirdim fakat Ultraİso ile Xp den sonra Vistayı cikarirken birkac dosyayı degistirmemi istedi evet dedim. DVD hazir ama o dosyalar sorun yaratabilir mi?

    YanıtlaSil
  7. Bu dosyalar sadece Autorun değil.

    YanıtlaSil
  8. sayın serkan bey çıkarmış olduğunuz xp'nin ve vista'nın içeriğinin bir ekran görüntüsünü alarak atarsanız size daha sağlıklı yardımcı olabilirim(klavyeden Alt+PrintScreen yaparsanız sadece etkin pencerenin görüntüsünü alırsınız bilmiyorsanız ek bilgi olsun.Dediğiniz gibi Autorun.inf dosyasının aynısından xp ve vista imajlarının içerisinde var bunun yanında "setup.exe" dosyasından da aynısı var diğer dosya dediğiniz bu ise sorun değil Autorun.inf ve setup.exe aslında pek gerekli değil.bunların dışında bir dosya varsa imajların içeriğinin bir ekran görüntüsünü gönderirseniz sorunuza çözüm bulmaya çalışacağım.
    Ayrıca DVD nizde boş yer kalmış ise Autorun.inf dosyasınını daha işe yarar bir şekilde de kullanabilirsiniz.bu son sözümü merak ediyorsanız yardımcı olabilirim.

    YanıtlaSil
  9. Ben XP ve Vistayı çıkarırken bir video çektim. 5MB lık bu videoyu izlerseniz surunumu daha iyi anlarsınız.

    http://coplenin.sesi.googlepages.com/Untitled.mp4

    YanıtlaSil
  10. Autorun' u da nasıl daha verimli kullanabileceğimizi anlatırsanız çok sevinirim. (Ben sadece icon için kullanıyordum.)

    YanıtlaSil
  11. Birde size bütün çakışmaları engellemek için bu cd/dvd içeriklerinin hepsini disk1 dizinine değildi ayrı ayrı dizinleri atsak nasıl görmesini sağlarız. Veya bu mümkünmüdür.

    YanıtlaSil
  12. Çakışan dosyayı inceledim. Ve sanırım silsem bile bişey olmaz. Kod dönüştürücü gibi bişey. Birde siz inceliyin isterseniz.

    http://coplenin.sesi.googlepages.com/GBUNICNV.EXE

    YanıtlaSil
  13. Serkan bey hazırlamış olduğunuz videoyu izledim ve sorununuzu çok iyi bir şekilde anlatmışsınız.Gelelim çözüme daha önce "nlite" ile Windows XP düzenlediyseniz programda XP den atılabilecek kısmlar vardı orada Support,components vs.. dosyaların kurulum açısından pek önemi olmadığını görmüşsünüzdür.Kısaca XP ve vistada aynı olan dosyalar pek önemli değil ama içinizi rahatlatmak amacıyla sanal bir makinede (VirtualBox, Microsoft Virtual PC vs..) DVD nizin iso imajını deneyebilirsiniz(boşuna DVDye yazdırmayın herhangi bir sorun olursa geri dönüş olsun DVD boşa gitmesin diye sorun yoksa yazdırırsınız).
    farklı dizinlere atmak sorun olurmu demişsiniz eğer ileri düzey bir kullanıcıysanız "I386" dosyasında .sif uzantılı dosyalar var bunlar üzerinde değişiklik yapmanız gerekecek.fakat ben bunlarla uğraşmam eğer XP nin Hem Professional hemde Home edition gibi versiyonlarını aynı DVD de bulundurmayacaksam.araştırmak istersen bu konuda kaynak çok.sadece XP ve visya koyacaksan şu durumunda herhangi bir sorun yok gibi.
    şimdi gelelim "Autorun.inf" dosyasının daha verimli nasıl kullanabileceğinize;"Autorun.inf" dosyasını Notpad ile açarsanız "open=setup.exe" kısmında setup.exe yi silip yerine dvd nin içine atacağınız bir program veya All in one(AIO) dediğimiz bir programın kurulum dosyasının adını uzantısıyla beraber yazarsanız(örnek:firefox.exe gibi) işletim sistemi kurulumundan sonra masaüstü gelince program çalışmaya başlar.ben bunu şu şekilde kullanıyorum
    Autoplay Media studio adlı program ile kendime Sürücülerimin Programlarımın bulunduğu bir AIO hazırlıyorum setupınıda dediğim yere yazıp işimi tamamlıyorum Tabi DVD ye bunların tamamı sığacak şekilde ayarlıyorum.

    YanıtlaSil
  14. biraz uzun anlattım umarım sıkılmadan okursunuz bunun dışında sorularınız olursa zaman buldukça ilgileneceğim.sizden ricam blogumun tanıtmaya yardımcı olmanız blogtan bğlantı verebilirsiniz mesela ilgilendiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Bu konuyu kendininmiş gibi alıp paylaşanlarıda ayrıca kınıyorum. Bu çalışmanın aynısını en az 20 forumda gördüm ve kendi kendime keşke asıl yapımcısıyla görüsme sansım olsa diyordum. Sonra sizi buldum. Sağ olasınız çok yardımcı oldunuz. Blogu yaymak için elimden geleni yapacağım.

    YanıtlaSil
  16. İzin verirseniz bi sorum daha olacak. Çok soru sordum ama :D. EasyBoot ile ilgili. Bunun içinde çok kısa bir video çektim.

    Menüde boş bi yere tıklayınca anlamsız hatalar ve işler yapıyo.

    http://coplenin.sesi.googlepages.com/serkan.mp4

    YanıtlaSil
  17. videoyu izledim ve gördüm ki işi çözmüşsünüz amasorunuza birşey diyemiyorum.daha önce orada buton bulundurup sonra yerini taşısan belki olabilirdi ama zaten buton sınırları oraya ulaşmıyor gösterdiğin kadarıyla.esyboot yazılımının daha yeni bir sürümünde belki böyle bir sorun oluşmaz.
    bende size bir soru sorayım menüde (K) Ürün Anahtarları butonuna tıklayınca nasıl bir ekran çıkıyor merak ettim bir programı mı çağırıyor.
    Ayrıca blogu yayma konusunda ki görüşlerin için teşekkürler daha başka konularda da PC bilgim konusunda yardımcı olmaya çalışırım.

    YanıtlaSil
  18. Öncelikle ilgilendiğin için çok teşekkürler.

    Tuşlara menü atama konusuna gelince;

    Ben dayanamadım bi video daha çekcem daha açıklayıcı oluyo. :D

    YanıtlaSil
  19. http://coplenin.sesi.googlepages.com/yanmen.mp4

    YanıtlaSil
  20. İsterseniz MSN ekleyin birbirimize daha iyi yardımcı oluruz. serkan.sy@mynet.com (E-mail ve msn)

    YanıtlaSil
  21. Linux türevlerini eklemek için Ultraiso programı ile " .bif" uzantılı açılış dosyasını oluşturmanız gerekiyor.yani aynı Acronis True Image veya Ghost ekler gibi "bootinfotable;run dosyaadı.bif" komutu kullanılacak.Fakat dikkat etmeniz gereken konu linux sürümlerinin iso içeriği,eğer aynı isimde dosya veya klasör varsa sorun olabilir.

    YanıtlaSil
  22. neden bazı komutlarda sadece run dosyaadı yazarken bazılarında bootinfotable;run dosyaadı yazıyoruz. kafam karıstı

    YanıtlaSil
  23. nedenini bilmiyorum fakat deneyimlerime göre linux tabanlı sistemler için bootinfotable... kullanılıyor windows için run... diye sanırım bu işi çok sevdin kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  24. windows xp ve vista için özel bir video hazırlama imkanınız var mı acaba?

    YanıtlaSil
  25. bu anlatımın ikincisi yayınlandı zaten bu videoyu da izlerseniz daha iyi olur daha ayrıntılı anlattım.buna rağmen sorularınız olursa aşağıdaki konudan 2. anlatımı indirip izleyin ve sorularınızı yorum olarak ekleyin ilgilenmeye çalışacağım.ilginiz için teşekkürler.

    http://freshdragon.blogspot.com/2009/10/multiboot-dvd-yapm-2.html

    YanıtlaSil
  26. salam Dragon mene komek ede bilersiz?men Azerbaycanliyam
    men sizin videonuzu hanci proqlamla acim

    YanıtlaSil
  27. dosya exe uzantılı windows işletim sistemlerinde doğrudan çalışır ama bilgisayarınızda flash player yüklü olmalıdır.video dosyasına çift tıklayın kendi kendine açılır.bu videonun daha ayrıntılı olanı üstteki yorumdaki verdiğim adreste.bu arada "komek" ne demek biz hiç kullanmıyoruz böyle bir kelime.sanırım yardım demek.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.