27 Ocak 2010 Çarşamba

Apple iPad Hakkında Her Şey

          Aslında herşeyin başlangıcı sadece bir alan adının Apple adına tescil edilmesi ile başlamıştı. Bundan tam olarak 2 yıl önce iSlate.com Apple adına tescil edildiğinde elbette ki kimse durumda haberdar değildi. Çeşitli blog siteleri durumu fark ettiklerinde ise bu alanın bir çeşit yazılım için alındığını düşünülmüştü.. Geç de olsa durum ortaya çıktı ve Apple'ın bir tablet bilgisayar üzerinde çalıştığı doğrulandı.
 
İşte ortaya çıkan temsili görsellerden bir örnek.

Cihazın ortaya çıkışı ile birlikte çeşitli görseller de ortaya çıkmaya başladı. Çoğunlukla iPhone'un büyütülmüş bir kopyası gibi duran resimler, şimdiden kullanıcıları heyecanlandırmayı başarmıştı. Ancak gelen haberler cihazın iPhone fonksiyonelliğinden ziyade basit bir elektronik kitap görüntüleyici şeklinde lanse edilmesi meraklıların heyecanını kaybetmesine sebep olmaya başladı. Çok geçmeden durumun gerçekçiliğinin olmadığı anlaşıldı. iPad (iSlate olduğu iddia ediliyordu) 10 inçlik bir ekrana sahip çok daha fonksiyonel bir iPhone duruşu sergileyecekti. Öyle ki geliştiriciler iPhone içi geliştirdikleri yazılımların daha büyük çözünürlüklü versiyonları içi çalışmalara bile başladı.
 
Apple iPad 3G'li Olacak
Apple iSlate'in donanımı konusunda da çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Avrupa'nın lider mobil operatörlerinden Orange yetkilileri, cihazın 3G modeme sahip olacağını da belirtmekten geri durmadı. İddialar öylesine çarpıcı ki cihazın ön yüzde yer alacak bir kamera ile görüntülü konuşma yapabilmeye de olanak tanıyacağı ifade edildi.

Çok geçmeden Steve Jobs'un tepkileri ile karşılaşan Orange yetkilileri açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendirip, gerçeği yansıtmadığını belirtmek zorunda kalmıştı. Sonrasında Apple'ın İngilitere'de iPad için mobil operatörler ile görüşmelerde bulunması durumun ortaya çıkmasına sebep oldu.

3 Boyutlu Arayüz
İstemeden sızdırılan (!) bilgiler, cihazın arayüzüne dair gelişmeleri de gözler önüne serdi. Tümüyle dokunmatik kontrollü olacak olan Apple iPad, sanal klavyeye sahip olacak. Ancak bu sanal klavyeyi farklı kılan arayüzün 3 boyutlu olacak olması. Ayrıca Apple'ın çığır açacak bir Mouse kontrol sistemini de ilk defa iPad üzerinde sunacağı da ifade edilmişti.
Arayüzün de tümüyle üç boyutlu olması en çok merak edilen konuların başında geliyor Apple'ın tabletinde. Konu hakkındaki en çarpıcı açıklama New York Times'dan geldi. Açıklamada Apple'ın menü seçeneğine göre 3 boyutlu ve 2 boyutlu olarak tasarlanan araüyüzünün kullanıcıları çok şaşırtacağı söyleniyordu.
Sizlere daha önce burada yer alan haberimizde de ürünün Ocak ayı içersinde duyurulacağını hatta bu tarihin Apple'ın 26 Ocak'ta düzenlemeyi düşündüğü basın toplantısına da denk gelebileceğini duyurmuştuk. Basın çevrelerinden gelen haberler ise tabletin o kadar da erken ortaya çıkmayacağı bu sürenin Mart, Nisan ve hatta yaz sonuna kalabileceği şklindeydi. Tahminleri boşa çıkarmayan Apple sonunda ürünün detaylarını biraz önce tüm dünya ile paylaştı.İşte kesin özellikleri ile Apple iPad...


Teknik Özellikler
iPad sadece 0.5 inç inceliğimde ve 9.7 inçlik bir ekran ile donatılmış. Son jenerasyon iMac'te de kullanılan aynı teknoloji iPad'de de kullanılmış. Full kapasitif dokunmatik ekran çoklu dokunmatik desteğine sahip olacak.
Apple iPad ile ne kadar iddialı olduğunu kullandığı işlemcide de kanıtlamış. Apple etiketini taşıyan A4 işlemci tam 1GHz hızında. Ayrıca cihazda 16 GB, 32 GB ve 64 GB olmak üzere 3 farklı SSD depolama seçeneği yer alacak.

802.11n kablosuz ağ desteği, Bluetooth, ivme ölçer, pusula özelliklerine sahip olacak olan iPad, bu özelliklerin 10 saat kullanılmasını sağlayan oldukça güçlü bir pil ile donatılıyor. Elbette ki bu güçlü bataryanın tek marifeti bu değil. Cihaz tam 30 gün bekleme süresi vaat ediyor. Apple burada inanılması güç bir işin altına imza atmış.

Fonksiyonel Özellikler

Konuşmasına 250 milyonuncu iPod'u geçen hafta sattıklarını belirterek başlayan Steve Jobs, benzer başarıyı bekledikleri iPad'in de ne kadar önemli olduğu açıklar gibiydi. Dış görünüşüyle iPod Touch'ın büyük kardeşi gibi duran cihaz, alt kısmında benzer bir fonksiyonel butona da sahip. Bu buton web uygulamalarına doğrudan erişim gibi fonksiyonel özellikler yüklenecek.

Dikey ya da yatay olarak kullanılabileceği belirtilen cihazda, sanal klavye kullanımına ise sadece yatay modda olanak tanınmış. Bu da 9.7 inçlik bir ekranda kullanımı son derece kolay ve geniş bir sanal klavye anlamına geliyor.
Ajanda ve kullanıcı kayıtları ya da bildiğimiz adıyla rehber uygulaması için iPad'de ayrıı bir parantez açmamız gerekiyor. Google Maps entegrasyonlu işlevsel özellikler kayıtlarınıza konum bilgisi de ekleyebilme olanağı gibi kullanışlı imkanlar tanıyacak.


Kullanışlı Özellikler
iPad'i kullanırken ekranda açık olan bir uygulama vardı diyelim. Kilidi aktif duruma getirdiniz ve işiniz bitince tekrar açtınız. Merak etmeyin işiniz yarım kalmadı, kaldığınız yerden devam edebilirsiniz...
Cihaz son derece başarılı bir fotoğraf galerisi yazılımı ile birlikte geliyor. Steve Jobs'ın üzerinde fazlaca durduğu bu yazılım üzerinde anlaşılan Apple mühendisleri epey kafa yormuş. Bu uygulama sayesinde fotoğraflarınızı kişiye, türe, olaya ve hatta konuma göre kategorilendirmeniz ve bu şekilde görüntülemeniz mümkün.

iPad'in içine küçük bir iPod eklemeyi de ihmal etmedik diyerek espirili bir yolla iPad'in müzik özelliğinin de son derece başarılı olduğunu açıklayan Steve Jobs, cihazın bu konuda iPod Touch ve iPhone kadar da başarılı olduğunu belirtti.
Özel bir Google Maps uygulaması da cihazda yerini alan yazılımlardan. Bu uygulama iPhone'da yer alan Google Maps istemcisine benzer nitelikler taşıyor.
Yeni iPhone SDK'sı Yakında
Birkaç saat içerisnde yeni iPhone yazılım geliştirme kitinin de indirilmeye hazır hale geleceği belirtilirken, bu SDK'nın iPad'i de destekleyeceğini belirtti. Bunun yanı sıra yeni SDK'nın içersinde özel bir iPad simülatörünün de bulunacağı ifade edildi. Ayrıca bazı geliştiricilerine yeni yazılım geliştirme paketinin bir süre önce gönderildiği de açıklandı.

Artıık App Store üzerinde iPad için farklı seçenekler göreceğiz. Uygulamaların iPad uyumluluklarıı büyük puntolarla özellikle belirtilecek.
iPad Oyun Konusunda Da İddialı
Gameloft ve Electronic Arts firmaları iPad uyumlu yazılımlarını hazırlamışlar bile. Sunumda sergilenen iPad'e göre tasarlanmış "Need for Speed" cihazın bir oyun makinesi olma konusundaki iddiasının da en güzel kanıtı olmuş durumda. EA Games yetkilileri yaptıkları açıklamada oyunun iPhone versiyonu üzerinde çok kısa bir süre çalışarak iPad için optimum seviyeye getirdiklerini açıkladı. Bu da gösteriyor ki iPhone oyunları daha başarılı grafiklerle iPad üzerinde oynanabilir olacak.


Kindle Katili iPad
Amazon'un Kindle'ını duymayan yoktur. Sadece bir elektronik kitap görüntüleyicisi olan Kindle, tüm dünyada başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı. Ancak iPad Kindle'ın bu başarısına göz dikmiş durumda. iPad'in en iddialı olduğu alanlardan olan elektronik kitap görüntüleme işinin sahibi, iBooks adı verilen yepyeni bir yazılım.

iBook Store üzerinden doğrudan tüm kitap arşivine erişebilen iPad, birçok elektronik kitap uzantısını da destekliyor. Geniş ekranın da vermiş olduğu avantaj sayesinde görüntüleme sorunu bulunmayan yazılım, kullanıcılara ellerinde gerçek bir kitap varmış hissi vermeyi amaçlıyor. Yazılım sayfalar arasında tek bir hareketle gezinmeye de olanak tanıyarak kullanıcı dostu bir arayüz vaat ediyor.

Arşivinizdeki kitaplara kolayca ulaşabilmeniz için kitaplık özelliği de unutulmamış.

iBook Store üzerinden bir görünüm.

iPad'in Ofis Yazılımı iWork
Apple'ın Mac kullanıcıalrı için kullanıma sunduğu ofis paketi iWork, iPad için özel tasarlanan sürümü ile iPad'deki yerini alacak. Steve Jobs açıklamasında iPhone ve Macler arasındaki uçurumda bir köprü vazifesi göreceğini düşündükleri iPad'in ofis yazılımları ile de tüm ofis ihtiyaçlarına etkili bir çözüm olacağını belirtti.

Metin düzenlemeleri, sunumlar yapma gibi tüm ofis fonksiyonlarını destekleyen ofis paketi iWork, 3 farklı yazılım ile birlikte gelecek. Keynotes, Pages ve Numbers olarak adlandırılan yazılımların her biri 9.99 dolar diyat etiketi ile App Store üzerinden satışa sunulacak.
iPad'in Fiyatı...
Son derece güçlü bir kablosuz ağ alıcısı bulunan Apple iPad, 802.11n yongası ile donatılmış. Cihazın bir başka internete ulaşma birimi de 3G. Operatörler ile anlaşmalı olarak satılacak olan iPad'in bol alternatifli data planlarına sahip olacağı belirtiliyor. Cihazın Amerika'da satılacağı 3G operatörü ise AT&T olarak belirlenmiş.

Steve Jobs fiyatlar konusunda da ezber bozan bir adım atacaklarını belirtiyor. Baz model olan 16 GB SSD bellekli model için açıklanan fiyat 499 $. Bunun sadece cihazın fiyatı olduğunu da belirtelim. Diğer modellerin fiyatları ise 32 GB 599 $, 64 GB 699 $ şeklinde belirlenmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.