7 Aralık 2010 Salı

Çipli kimliklerimiz önümüzdeki sene geliyor

TÜBİTAK tarafından geliştirilen, çipli kimlik kartı projesinde sona gelindi.
      Çip barındıracak olan bu yeni kimlikler halihazırdaki nüfus kağıtlarımıza oranla çok daha işlevsel bir yapıya sahip olacaklar. Şöyle ki bu kartlar nüfus bilgilerimiz haricinde:
  • Biyometrik fotoğraf 
  • Parmak izi 
  • Sağlık karnesi 
  • Elektronik imza  gibi çok sayıda kullanım alanına sahip olacak.
      Uluslararası standartlara uygun hazırlandığı belirtilen bu çipli kimliklere sahteciliği önlemek amacıyla birçok güvenlik katmanı eklenirken, önümüzdeki yıl içerisinde projenin tamamlanıp hayata geçirileceği belirtiliyor. DPT'nin (Devlet Planlama Teşkilatı) öncülüğünde geliştirilen proje dahilinde, pilot bölge ilan edilen Bolu'da bugüne değin 220 bin dolayında kişiye bu çipli kimliklerden verilmiş durumda.
      Avantajlarını yukarıda belirttiğimiz yeni kimliklerimizin en önemli handikapı ise, kayıp veyahut yenileme gibi durumlarda şimdikilerde olduğu gibi kısa bir süre içerisinde teslim edilememeleri olacak. Çünkü kimliklerin basımı sadece Polis Akademisi Gölbaşı kampüsünde kurulacak Kart Basım Merkezi'nde yapılıp, yenilenme işlemi için gerekli tüm bilgiler ülkemiz genelindeki nüfus müdürlükleri tarafından bilgisayar aracılığıyla bu merkeze gönderilecek. Sonra da bu veriler Kart Basım Merkezi'nde yüklenip yeni kimliklerimiz bizlere posta yoluyla gönderilecek. Haliyle tüm bu işlemlerin tamamlanması da iyi ihtimalle bir hafta kadar bir zamanı bulacak.
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.