27 Nisan 2015 Pazartesi

MS Office 2007/2010/2013 Katılımsız Yapımı | Anlatım


MS Office 2007/2010/2013 Katılımsız Yapımı hakkında bir takipçim ileti gönderdi, bende uzun zamandır böyle bir paylaşım yapmayı düşünüyordum ama fırsat olmamıştı. Video çekmemi istemiş ama resimli anlatmayı tercih ediyorum. Neyse hevesim kaçmadan bir tarafından başlayalım.
İlk olarak neleri anlatacağımdan bahsedeyim.
  • Güncelleme Ekleme
  • Kurulum Özelleştirme
  • Katılımsız ve Seçmeli Kurulum
konularını ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışacağım. Kullanacağım araç ve örnek uygulamaları sunum içinde paylaşacağım. Anlatım MS Office 2007/2010/2013 sürümleri için ortak olacak.
2013 sürümü üzerinden anlatacağım.
Not: Office 2007 için daha önce fazla ayrıntıya girmediğim bir anlatım yapmıştım. Buradan inceleyebilirsiniz.


Güncelleme Ekleme

MS Office 2007/2010/2013 sürümlerinde güncelleme dosyaları ana dizindeki updates klasörü içerisinde .msp uzantısı ile bulunur. İndireceğiniz güncellemeler .exe uzantılı olacağından bu dosyaları uygun hale getirmek için bir ön işlem gerekir. Bu işlemleri hem uzun yoldan hem de kolayca nasıl yapabileceğinizi anlatacağım.
Güncellemeleri kolayca indirebileceğiniz bir uygulama WHDownloader;

Bu uygulama ile 2010 ve 2013 sürümlerinin x86 ve x64 sürümlerinin güncellemelerini otomatik olarak indirecektir. Yeni çıkan bazı güncellemeler daha önce indirdiğiniz bazı güncellemeleri gereksiz hale getirebilir. Bu dosyaları otomatik olarak ayırmak ve yeni güncellemeleri otomatik .msp dosyasına çevirmek için aracı çalıştırdığınızda aynı dizinde oluşan config.ini dosyasından aşağıdaki satırları örnekteki gibi yapmanız gerekir.
ExtractMSP=True ; MSP dosyalarını ayrıştırmak için
MSPLangFilter=tr-TR ; Belirli bir dil için çalışması için(Türkçe için ayarlanmış)
MoveOldUpdates=True ; Eski güncellemeleri başka bir klasöre taşır.
MSP dosyalarını elle oluşturmak için kullanacağınız komut;
word2013-kb2965224-fullfile-x64-glb.exe /extract:"C:\ExtractFiles"
Komutta da görüldüğü gibi msp uzantılı dosyaları "C:\ExtractFiles" klasörüne çıkaracak. Bu klasöre msp uzantılı dosyaların dışında dosyalarda çıkaracaktır ama işimize yarayacak olan msp uzantılı dosyalar.
Şimdi tek yapmamız gereken MSP dosyalarını updates klasörüne atmak. Kurulumun son aşamasında bu dosyalar algılanıp kurulacaktır.

Kurulum Özelleştirme

MS Office 2007/2010/2013 sürümlerini özelleştirmek için kullanılan araç OCT(Office Customization Tool) dosyalarına ihtiyaç duyar. Eğer Kurulum paketi içinde admin adında bir klasör varsa halihazırda bu dosya sizde mevcuttur. Eğer yoksa aşağıdaki adreslerden uygun dosyayı indirebilirsiniz. 
İndirdiğiniz dosyayı çalıştırın, size dosyaları nereye çıkaracağını sorar, bir dizin belirtin ve çıkardığı dizinden admin klasörünü kurulum paketinin ana dizinine atın.
Özelleştirme işlemine başlamak için setup.exe dosyasını aşağıdaki gibi parametre ile çalıştırmamız gerekir.
setup.exe /admin
Bir seçim ekranı gelir. Burada yeni bir özelleştirme dosyası oluşturabildiğiniz gibi daha önce oluşturulmuş bir dosya üzerinde değişiklik te yapabilirsiniz. Özelleştirme dosyamız msp uzantılı bir dosyadır. Farklı özelleştirme ayarları ile oluşturduğunuz msp dosyalarını seçmeli kurulum sırasında kullanacağız.
Adım adım özelleştirmeleri anlatalım.
Install location and Organization name
Burada belirleyebileceğimiz seçenekler Kurulum konumu ve Kuruluş adı. Bu adımı doğrudan atlayabilirsiniz. Değiştirmek istiyorsanız sadece Kuruluş adını değiştirin.
Additional network sources
Eğer asıl yükleme noktalarına erişilemez ise kurulumun, devam edilebilmesi için gerekli kaynaklara ulaşabileceği ağ yükleme noktaları belirleyebileceğiniz bir seçenek.
Licensing and user interface
Lisans ve kurulum arayüzü seçeneklerini bu kısımdan belirleyebilirsiniz. Ayrıntılara girecek olursak;
Eğer KMS istemcisi üzerinden lisanslama yapacaksanız "Use KMS client key" seçeneğini seçebilirsiniz. Kendi ürün anahtarınızı kullanacaksanız "Enter another product key" seçin ve 25 karakterlik ürün anahtarınızı "Product key" kısmına girin. Çoklu Etkinleştirme anahtarına(MAK) sahipseniz girebilirsiniz.
KMS hakkında bilgi almak için tıklayın.

KMS (Key Management Service) – Anahtar Yönetim Hizmeti nedir?
Anahtar Yönetim Hizmeti (KMS) ürün etkinleştirmelerinin yerel ağda yapılmasına izin verir. Böylece, ürün etkinleştirilme için bilgisayarların tek tek Microsoft'a bağlanması gerekliliğini ortadan kaldırılır. Bir bilgisayarın KMS ana bilgisayarı olarak yapılandırılması gerekir. KMS ana bilgisayarı için yöneticinin KMS ana bilgisayar anahtarını girmesi gerekir. KMS ana bilgisayar anahtarının etkinleştirilmesi için Microsoft'un barındırdığı sunuculara bir kez bağlanması gerekir.

KMS istemci anahtarını kullanarak Microsoft sürümlerini çalıştıran bilgisayarlara KMS istemcileri adı verilir; bunlar, etkinleştirme istemek için kuruluşun KMS ana bilgisayarına bağlanır. Son kullanıcıların herhangi bir eylem yapması gerekmez. Son kullanıcıların herhangi bir ürün anahtar girmesine gerek kalmaz. Sistem yöneticisinin KMS ana bilgisayarını Microsoft ile etkinleştirmesi ve KMS ana bilgisayarını yapılandırması gerekir. Kurum içerisinde KMS servisleri çalıştıran sunucular Microsoft sunucuları ile haberleşip ortamdaki diğer kullanıcı ürünlerini etkinleştiriyorlar.

Ek olarak KMS için ayrıca şunu söylemek isterim; client lar 6 ayda bir KMS sunucuya gidip lisans yenilemek zorunda. 6 ay sonunda lisans yenileyememişlerse, 30 günlük geri sayım başlıyor. bu süre içinde de lisans yenilemezlerse, sistem kısıtlı kullanıma düşüyor.

KMS yapısı ile etkinleştirilen ürünler belirli aralıklarla ortamdaki KMS istemcisine ulaşarak aktivasyonlarını yenilemekteler. Eğer KMS istemcisi etkinleştirmeyi 180 gün boyunca yapamazsa kullanıcılar ekranlarında etkinleştirme uyarısı görürler. Bu durumda ortamda KMS sitemcisinin olup olmadığını, doğru yapılandırılıp yapılandırılmadığını ve client makinenin istemci ile iletişiminin tam olduğunu kontrol etmeniz gerekir. Başarılı bir etkinleştirmeyle kullanıcılar artık bildirim almaz.

MAK hakkında bilgi almak için tıklayın.

MAK (Multiple Activation Key) – Çoklu Etkinleştirme Anahtarı nedir?

Ürünlerin tek tek etkinleştirilmesi için kullanılır. Her makine direkt olarak Microsoft sunucularına ulaşıp etkinleştirme işlemini gerçekleştir. Benzersiz Çoklu Etkinleştirme Anahtarı (MAK) anahtarı, ilgili Microsoft uygulamasının her toplu sürümü için her kuruluşa verilir. Her bilgisayarın Microsoft tarafından barındırılan etkinleştirme sunucularıyla bir kez etkinleştirilmesi gerekir. MAK ürün anahtarlarıyla yanında belirtilen etkinleştirme adedini belirten sayı kadar etkinleştirme yapılabilinir. Örneğin, 100 etkinleştirmeli bir MAK ürün anahtarı ile 100 kere etkinleştirme yapabilirsiniz. Bu 100 adet etkinleştirmeyi aynı makinede kullanabileceğiniz gibi farklı donanımlar üzerinde de kullanabilirsiniz. Bir makineye veya farklı makinelerinize temiz kurulum yapıp, etkinleştirme gerçekleştirirseniz her etkinleştirmenizde bu sayıdan düşer.

Peki bu sayı biterse neler yapılması gerekir? MAK etkinleştirme sayınız dolmuşsa bunu arttırmanız mümkün. Daha önce bir sayı arttıtımı yapmamışsanız Microsoft Etkinleştirme Hattına ulaşarak bir ilk sayı arttırımınızı yapabilirsiniz. Eğer bu arttırımdan sonra da sayı artırımına ihtiyacınız varsa bu tür taleplerinizi bir maille Microsoft'un makadd@microsoft.com adresine iletebilirsiniz. Mail içeriği ile ilgili detaylı bilgiyi bu makalenin sonunda bulabilirsiniz.

MAK, az sayıda ürün bulunan ortamlar veya taşınabilir bilgisayarlar gibi uzun süre şirket ağına bağlanmayan bilgisayarların bulunduğu kuruluşlar için uygundur.

MAK etkinleştirmesiyle, etkinleştirmenin düzenli olarak yenilenmesine gerek kalmaz. Önemli donanım değişiklikleri algılanırsa yeniden etkinleştirmeniz gerekebilir. Internet bağlantısının olmadığı durumlarda sistemleri telefonla da etkinleştirebilirsiniz. Bunun için Microsoft'un ücretsiz etkinleştirme hattını arayabilirsiniz. Microsoft Türkiye Ürün Etkinleştirme Hattı'na 0800 211 3939 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

MAK ürün anahtarı ile etkinleştirme için http://technet.microsoft.com/en-us/dd936200.aspx adresindeki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Remove Previous Installation
Bu seçenek, MS Office yazılımı sistemde daha önce kurulu ise yeni kurulumdan önce eski sürümü tamamen ya da kısmen kaldırma olanağı sunar.
Add Installations and run programs
Eğer MS Office kurulumundan önce yada sonra başka bir yüklemenin/uygulamanın çalışmasını istiyorsanız bu kısımdan hangi dosyanın çalıştırılacağını belirleyebilirsiniz.

Ekleyeceğiniz dosyaları parametre(Arguments) ile de çalıştırabilirsiniz.
Office security settings
Güvenlikle ilgili ayarların yapılabileceği kısım. Ayarları bilmiyorsanız bu kısmı atlayabilirsiniz.
Modify Setup properties
Burada kurulum için belirli bazı ayarları ekleyebilirsiniz. Ben sadece SETUP_REBOOT ayarını kullanacağım. Bu ayar, kurulum bitiminde eğer sistemi yeniden başlatmak gerekiyorsa kurulumun nasıl davranacağını belirtir.
Bu ayarın değerini kurulum sonunda yeniden başlatma yapmaması için Never olarak seçiyorum. Diğer ayarları ve ayrıntıları https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc179018.aspx adresinden inceleyebilirsiniz.
Şimdiye kadar ki ayarlar birden fazla seçenekli kurulumlar için ortak olacaktır.
Features başlığı altındaki Modify user settings üzerinden her bileşenin ince ayarlarını yapabilirsiniz. Bileşenleri kullanmaya başladığınızda bu ayarlar ön tanımlı olarak gelir.
Set feature installation states kısmından kurulacak bileşenleri seçiyoruz. En çok kullanılacak kısımda burası aslında. Kurulmasını istemediklerinizde "Not Available" seçin.

Diğer ayarları çok ayrıntılı bir kurulum özelleştirmesi yapmayacaksanız atlayabilirsiniz. Kısaca bahsedersek, Kuruluma dosya ekleme, çıkarma, kayıt defteri girdisi ekleme, çıkarma, kısa yolları özelleştirme ve Outlook için ayarlar içermektedir.
Özelleştirme işlemlerini tamamladıysanız File>>Save As ile dosyaya bir ad verip msp dosyasını oluşturun. Bu dosya üzerinde daha sonra değişiklik yapabilirsiniz.

Katılımsız ve Seçmeli Kurulum

Kurulumu katılımsız hale getirmek için setup.exe dosyasını aşağıdaki gibi parametre ile çalıştırmalıyız.
setup.exe /adminfile dosya1.msp
buradaki dosya1.msp OCT ile oluşturduğunuz dosyamız.
Birden çok seçenekle kurulum hazırlamak istiyorsanız. Birden fazla MSP ayar dosyası oluşturmanız gerekecek. Bunu da Set feature installation states kısmından farklı bileşenler seçerek ve ayrı ayrı farklı kaydederek yapabilirsiniz. Diğer ayarlar aynı kalacaktır.
Şimdi sıra geldi Seçmeli kurulum için menü oluşturmaya. Bunun için birçok yöntem kullanılabilir. İster aşağıdaki vereceğim gibi basit bir batch dosyası oluşturun(cmd), isterseniz ve kodlama yapabiliyorsanız AutoIT, AMS hatta Visula Studio da C# la bile menü hazırlayabilirsiniz. Ben en basit olanı vereyim. Daha ilerisi sizin tercihiniz, yeteneğiniz.
@echo off
title MS Office 2007/2010/2013 Secmeli Kurulum
color 0a
echo.
echo 1.Access-Word-Excell-Powerpoint
echo 2.Word-Excell-Powerpoint-Outlook
echo 3.Word-Excell-Powerpoint
echo 4.Tam Kurulum
echo 5.Normal Kurulum
echo.

set /p a=
IF %a%==1 START /WAIT setup.exe /adminfile dosya1.msp
IF %a%==2 START /WAIT setup.exe /adminfile dosya2.msp
IF %a%==3 START /WAIT setup.exe /adminfile dosya3.msp
IF %a%==4 START /WAIT setup.exe /adminfile dosya4.msp
IF %a%==5 START /WAIT setup.exe

cls
echo Kurulum Tamamlandi
pause



9 yorum:

  1. Merhaba Konuda Bahsettiğiniz Uygulama İle Windows Updateleri İndirebiliyoruz. Bu İndirdiğimiz Windows Updateleri Nasıl Paket Haline Getirebiliriz. Yardımcı Olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  2. @Murat Akayİnen dosyaları toplu halde katılımsız olarak kurdurmak istiyorsan aşağıdaki gibi komutları cmd dosyasına ekleyip çalıştırabilirsiniz.
    START /WAIT WUSA Windows6.0-KBxxxxxx-xXX.msu /QUIET /NORESTART

    YanıtlaSil
  3. @Murat AkayHatta dosyaları bir klasöre atıp tek tek dosya adlarını yazmadan şu komutla hepsini otomatik de kurdurabilirsin.
    FOR %h IN (*.msu) DO START /WAIT WUSA %h /QUIET /NORESTART

    YanıtlaSil
  4. Ama bu şekilde kurdurmak yerine install.wim dosyasına entegre etmek daha iyi olur gibi geliyor bana. Boyuttan karlı çıkarsın en önemlisi.

    YanıtlaSil
  5. Hocam Dediğinizi Yaptım Sorunsuz Bir Şekilde Kurulu Sizden Ricam Sistemde Kurulu Olan Güncellemeleri Kontrol Edip Kurulu İse Atlama Şansımız Var mı?

    YanıtlaSil
  6. hocam x32 ve x64 uyumlu katılımsız paket için hangi kodları kullanmak gerekir

    YanıtlaSil
  7. install.wim dosyasına office prgramını nasıl entegre edebiliriz size zahmet olmasa söyleyebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  8. Bu harikulade anlatımlar için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.