1 Şubat 2010 Pazartesi

Linux ve Windows: çift işletim sisteminde linux boot loader kaldırma

             
             Windows ve Linux işletim sistemlerini aynı sabit disk üzerine kurmuşsanız (Linux daha sonra kurulmalı) bilgisayarınızı açtığınızda linux boot loader "Grub" sizi karşılar ve hangi işletim sistemi ile devam etmek istediğinizi sorar.Windowsu seçerseniz windows üzerinden çalışmaya devam eder.
             Linux'u sisteminizden kaldırıp sadece windows kullanmak istediniz ve Linux'un bulunduğu bölümü sildiniz fakat boot loader linux bölümünü silmenize rağmen başlangıçta ekrana geliyor.Bu durumdan nasıl kurtulacaksınızi yani sisteminiz doğrudan birşey sormadan nasıl açılacak?
             İlk olarak elinizde bir Windows kurulum CD/DVD 'si olmalı.Windows 98, Windows 2000, XP, 2003  CD'si veya  Windows Vista, Server 2008 DVD(Windows 7 DVD gibi)'si kullanabilirsiniz.Baştan sistem kurmayacağız kafanız karışmasın, sadece mbr yi onaracağız.Her biri için aşağıdaki işlemleri yapacağız.

Windows 98 CD
komut istemcisinde dos üzerinde aşağıdaki komutu yazın.ardından Exit yazıp Enter'a basın.
fdisk /MBR
Windows 2000, XP, 2003 CD
CD'den açılışta klavyeden "R" tuşuna basarak Kurtarma konsoluna girin.yönetici şifresi vs bölümünü tamamlayıp aşağıdaki komutu yazın ve ardından "Y" tuşu  ile onaylayıp Exit yazıp Enter'layın.
fixmbr
Windows Vista, Server 2008 DVD
DVD yi taktığınızda ekrana gelen kurulum ekranında Bilgisayarı onar kısmından komut istemcisini seçin ve aşağıdaki komutu uygulayın.Komut istemcisinden çıkın ve sisteminizi baştan başlatın.
bootsect /nt60 SYS /mbr
  Bu işlemlerden size uygun olanını seçerek linux bootloader'ı yok edebilirsiniz ve doğrudan Windows açılışını sağlayabilirsiniz.
Linux kurulu bölümü daha önce silmediyseniz, Windows'un kendi disk yöneticisi ile veya herhangi bir Disk yöneticisi ile bu bölümü silebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.