28 Ekim 2010 Perşembe

LCD Monitör Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Görüntü konusunda karar vermenin zorluğu bir yana, LED arka aydınlatma, görüntü oranı, yeni nesil bağlantılar, farklı ergonomik özellikler gibi detaylar kafanızı kurcalıyorsa, rehberimizden faydalanın.
BAĞLANTI
Eski tüplü monitörler (CRT) yerini düz panellere bıraktığı esnada dijital bağlantı geliştirildi ve ilk olarak D-SUB (analog VGA bağlantısı) ile kullanılan monitörlere DVI bağlantısı ekledi. Dijital bağlantı görüntü sinyallerinin çevrilmesine gerek bırakmadığından, oluşan kayıpların önünde geçildi ve daha yüksek çözünürlük elde edildi. DVI kablolar 1020 x 1080 piksel görüntü oluşturabilirken, günümüzde kullandığımız çift bağlantılı kablolar 2048 x 1536 piksel desteği taşıyor. DVI’ı fiber bağlantı sağlayan HDMI ve ondan daha yüksek bant genişliği sunan DisplayPort izledi. Şu anda DVI ve HDMI yaygın standart, DisplayPort ise birçok cihazda ve görüntü sağlayıcıda (ekran kartı vb.) bulunmuyor. HDMI ile daha net ve kayıpsız görüntü elde edebilirsiniz, ancak bunun için bilgisayarınızda HDMI çıkışı bulunması ya da DVI çeviriciniz olması gerekiyor. Düşük çözünürlükler için çok fark yok, ancak HD çözünürlüklerde farkı gözle görebilirsiniz.
ÇÖZÜNÜRLÜK
22 inçe kadar HD ready yani 1366×768 piksel çözünürlük size yetecektir, 22 inç ve üzerindeki monitörlerde Full HD, 1920 x 1080 piksel ya da 1680 x 1050 (1080i) çözünürlük olmasına dikkat ederseniz, daha kaliteli bir görüntü elde edebilirsiniz. LCD monitör alırken, cihazın çözünürlüğünün tek olduğunu unutmamalısınız. CRT monitörlerde birden fazla çözünürlükte net olarak çalışabilirsiniz, ancak LCD’ler yalnızca doğal çözünürlükte net görüntü verebilirler.
BOYUT
Bu masanızın üzerinde ne kadar yer bulunduğu ve bilgisayarınızı ne amaçla kullandığınıza göre değişiklik gösterir. Oyunlar ya da bilgisayar destekli tasarım yapmak için en az 22 inç tavsiye ediyoruz, bunun dışındaki işler için 19 inç yeterli olacaktır. Bir ev eğlence sistemi için ise 24 inç ve üzeri işinizi görecektir. CRT ekranlarla karşılaştırırken 17 inç LCD’nin 17 inç CRT’den daha fazla görüntü alanı sunduğunu unutmayın. CRT monitörlerdeki görüntü alanı, cihazın çerçevesi dahil olacak şekilde çapraz olarak ölçülür. LCD monitörlerde ise yalnızca görüntü alanı ölçülmektedir.
TAZELEME SÜRESİ
Ekrandaki her pikselin göstermesi gereken rengi gösterme süresine kısaca tazeleme süresi adı veriliyor. Bu zaman uzunsa, hareketli görüntülerde gözle görülür bir problem yaşayabilirsiniz. İşin en kötü yanı ise bu değerin tam olarak ölçülemiyor oluşu. Dolayısıyla üreticilerin verdiği rakamlarla yetinmek zorundayız. Ancak ölçümlere bakarken, berlitilen değere her zaman ulaşamadıklarını ve bunun tepe değer olduğunu bilmelisiniz. Burada yapılabilecek en iyi şey, bir teknoloji marketine gidip monitörde hareketli bir video seyretmek olacaktır. Videonun akışında bir sorun gözünüze çarpmıyorsa (görüntüler arkasında iz bırakmıyor, duraksıyor gibi görünmüyorsa) monitörü tercih edebilirsiniz.
PARLAKLIK VE KONTRAST
Dinamik kontrast değerlerine aldanmayın. Asıl kontrastı araştırın. En az 300:1 değeri olmalı, bunun üzerindekiler iyi bir kontrast değeri olacaktır. Parlaklık ise kandela ile ölçülüyor ve bunun için de standart değerin 300 kandela olmasına dikkat edin. EN iyisi elbette bir markette satın almadan önce deneme yapmak. Mümkünse parlaklık ve kontrastı yarıya kadar kısıp görüntü kalitesini incelemek. Bunu yaparken tüm görüntü iyileştirme eklentilerini de kapatın.
GÖRÜNTÜ ORANI VE GÖRÜNTÜ AÇISI
İlk başta kare tipi yani 4:3 oranlı monitörler vardı, sonra yavaş yavaş 16:10 oranlı yani geniş ekranlı cihazlar çıktı. Artık 4:3 oranlı monitörleri bulmak zorlaştı, 16:10’un yanına 16:9 yani sinematik oranlı monitörler geldi. Bunların tercihi kullanım amacınıza göre değişir. Sadece İnternet bağlantısı için 4:3 oranlı sistemler daha rahat olabilir, çünkü dikine daha geniş alan bırakırlar ve sayfalarda aşağıya kaydırmadan gezinebilirsiniz. Oyun ve filmler için ise 16:9 olanları tercih edebilirsiniz. Görüntü açısının ise ne kadar geniş olduğuna bakmalısınız. Özellikle TV olarak kullanacaksanız 170 derecenin altındaki monitörler yandan görüntünün bozulmasına sebep olurlar.
ÇEVRE ÖZELLİKLERİ
Düşük güç tüketimine dikkat etmenizde fayda var. Uzun süreli monitör kullanıyorsanız bu değeri düşük tutmak elektrik faturanızın düşük gelmesinde etkili olacaktır. İçerisinde zararlı kimyasalların olmadığı bir ürün alarak, atık durumuna geldiğinde çevreye daha az zarar vermek isterseniz, TCO ve benzeri sertifikalar taşımasına dikkat etmelisiniz.
EK ÖZELLİKLER
Dikey döndürülebilen, sağa sola oynatılabilen, yükseklik ayarı yapılabilen ve yatırılabilen monitörler sunumlarda kolaylık sağladıkları gibi dik oturmanızı sağlayacak, monitörü doğrudan karşıdan görmenizi sağlayacak konforu da sunarlar. Ayrıca bazı monitörlerde hoparlör, USB bağlantısı gibi özellikler bulunur ve bunlar sayesinde hayatınızı kolaylaştırabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösteriniz.
Sorularınızı ilgili konuda ya da İletişim kısmından sorunuz.